Snickra själv eller anlita ett snickeri?

Många försöker spara på kostnaderna vid en renovation genom att göra så mycket som möjligt av arbetet själv. Frågan är du hur pass mycket av arbetet som det är möjligt att göra själv. Det beror givetvis på hur duktig man själv är, och är man utbildad snickare så kan man definitivt utföra mycket av arbetet själv. Problemet är att de flesta av oss inte är det, och många har en tendens att överskatta sin skicklighet. Resultatet blir då att man försöker sig på att göra mer än man kan, med resultat att man förr eller senare måste svälja stoltheten, och ringa ett snickeri. Då blir det inte bättre av att man ser hur snickarna har svårt att hålla sig för skratt när de ser vad man har åstadkommit…

Så ska man alltså redan från första början anlita snickare, och inte lyfta ett finger själv? På sätt och vis är det nog det bästa av allt. De saker man kan göra själv kommer inte att göra någon större skillnad för slutnotan, och arbetet kommer att göras bättre och snabbare. Det handlar till stor del om att man vill känna att man varit delaktig, och gjort sin del av renoveringen. Men även den som är händig har inte de resurser vad gäller verktyg och material som professionella snickare har, och att skaffa detta blir ofta dyrt.

Det finns givetvis fall där man kan snickra själv, men väldigt ofta blir det faktiskt, i slutändan, billigare att anlita ett snickeri. Tänk bara på något så enkelt som arbetskostnaden; om du måste slita i 40 timmar för att göra något, så är det en hel veckolön, som du inte får. Att sedan den ”riktiga” snickaren” gör det hela på en dag gör inte saken bättre. Så, tänk efter före: ska du verkligen försöka dig på mer komplicerade snickeriarbeten själv? Är det värt det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *