Oönskade klappar

Vi har nog alla varit med om att vi fått en julklapp som vi inte riktigt vill ha. Kanske är det en tröja i helt fel smak, eller ett par slalomskidor som man vet att man aldrig kommer att använda. I januari brukar det vara högtryck på annonssidor, då folk försöker göra sig av med oönskade julklappar. Men hur snällt är det egentligen? Ska man behålla en klapp bara för att man fått den? Det är upp till var och en att bestämma. Antingen gör man någon annan glad genom att sälja klappen vidare till ett fördelaktigt pris, eller så sparar man den för att inte göra någon ledsen. Ingen lär ju i alla fall bli glad av en klapp som bara står och samlar damm och aldrig blir använd, så kanske är det inte så dumt att byta ut sina julklappar trots allt.

Om man har fått en oönskad klapp kan man alltid börja med att berätta att den inte riktigt föll i smaken, och fråga om kvitto finns kvar. Då kan man ha möjlighet att byta ut den mot något annat. Man kan också lägga ut den på t.ex. Blocket, eller i någon lokal Facebook-grupp där man kan sälja eller byta saker med varandra. Känner man sig givmild kan man förstås sälja klappen och ge pengarna till välgörenhet. Man har ju trots allt inte förlorat något på det eftersom julklappen var en gåva. Eller så köper man något som man hellre vill ha för pengarna. Den där kameran som faktiskt är sämre än den man redan har kanske stod högst upp på någon annans önskelista, och på sätt kommer ju ändå klapparna till användning hos folk som vill ha dem.

Det är inte lätt, och man får försöka att göra det som känns bäst för en själv. Men ett hett tips till den som får oönskade klappar är i alla fall att vara noga med önskelistan till nästa år. Om man önskar sig specifika saker, till exempel en kamera där märke, namn och alla andra uppgifter finns med, har man mycket större chans att få det än om man bara säger att man önskar sig “en bra kamera”. Ju mer detaljer desto bättre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *